Burleskitunnit – mitä siellä oikein tehdään?

Olen ohjannut burleskitunteja ja burleskitanssitunteja jonkun vuoden ja usein törmään kysymykseen ”mitä siellä tunneilla tehdään?”. Riippuu aivan täysin tunnista/kurssista mitä sisältöön kuuluu. Ohjaan sekä harrastajia että esiintyjiä/esiintymään tähtääviä sekä useita esiintyviä ryhmiä. Tässä postauksessa keskityn kertomaan mitä viikkotunneillani tehdään.

Seuraavat burleskikurssit alkavat Jyväskylässä tammikuussa 2021. Ilmoittautuminen käynnistyy vielä lokakuun aikana, pysy kuulolla!

Burleskitanssi: Burleskitanssitunnit jakautuvat minulla tasoihin ALKEET, ALKEIS-JATKO ja tammikuusta 2021 alkaen mukaan tulee kolmas taso eli JATKO. Jokainen voi käydä tiettyä tasoa niin monta kautta kuin itselle tuntuu sopivalta ja tarpeelliselta. Autan myös mielelläni valitsemaan itselle sopivimman tason 🙂 Burleskitanssi on esittävästä burleskista inspiraatiota ammentava RYHMÄLIIKUNTATUNTI, joten tunneilla ei tehdä riisumisia. Joskus saatan käyttää tunneilla propseina esimerkiksi hanskoja tai pikkuviuhkoja lisämausteena. Burleskitanssi sopii kaikille lajista kiinnostuneille eikä aiempaa tanssitaustaa vaadita, riittää että osaat kävellä ja tadaa – sinäkin voit oppia tanssimaan! Tunneilla painottuu aika paljon sensuelli ja naisellinen liikekieli, mutta tunnit eivät ole sukupuolisidonnaisia, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan. Tykkään käyttää tunneillani monipuolista musiikkia ja ns. rikkoa totuttua kaavaa sekoittamalla mukaan muutakin kuin ”tyypillistä burleskimusiikkia”. Burleskitanssin ovat kehittäneet Bettie Blackheart sekä Tinker Bell Helsingissä jo kymmenisen vuotta sitten. Lajia ohjaa eri puolella Suomea burleskin parissa aktiivisesti esiintyvät henkilöt. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kun kyseessä on tanssitunti niin ohjaajalla tulisi olla liikunta-alan koulutusta taustalla jotta hänellä on riittävä tietämys ihmisen fysiologiaan ja anatomiaan liittyen. Tällöin ohjaaja voi tarjota asiakkailleen turvallisen harrastusmahdollisuuden jossa huomioidaan jokaisen yksilölliset erot ja ohjaaja pystyy kertomaan miten esimerkiksi erilaiset yleiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaikuttavat liikkeiden tekemiseen ja miten liikkeitä voi soveltaa turvallisesti. Itse siis suosittelen aina tsekkaamaan millainen koulutustausta ohjaajalla on kun kyse on fyysisestä tunnista jossa harrastetaan liikuntaa (kyllä, burleskitanssi on liikuntaa vaikka sitä ei aina edes ajattele niin!). Omasta koulutustaustastani ja työhistoriastani tulen kertomaan lyhyesti tämän päivityksen lopussa.

Seuraavissa kappaleissa kerron hieman lisää eri tasoisista tunneista 🙂

BURLESKITANSSI ALKEET: Olisi suositeltavaa aloittaa alkeiskurssilta, koska alkeiskurssilla keskitymme perusliikkeiden tekniikoiden opettelemiseen ja näin välttämään mahdollisia virheellisistä tekniikoista johtuvia loukkantumisia. Burleskitanssissa isoin riski useiden muiden tanssilajien tapaan on erilaiset selkävammat (keskivartalon tuki pettää, selkään aiheutuu huolimaton kieroliike tai esimerkiksi pyöritys), mahdolliset mustelmat esimerkiksi polvissa (jos tehdään lattiatyöskentelyä eli floorworkia), nilkkojen nyrjähdykset. Isoja riskejä ei siis ole vaan riskit ovat pitkälti samoja kuin lähes kaikessa tanssissa tai ryhmäliikunnassa jossa tehdään kehon omaa painoa hyödyntäen harjoitteita. Tunneillani ei ole vielä tähän mennessä sattunut loukkaantumisia kenellekään, mutta olen todella tarkka asian suhteen ja panostan tekniikoiden opettamiseen jotta jokaisen olisi turvallista harrastaa ilman että rikkoo oman kehonsa. Burleskitanssin alkeissa kertaamme koko kauden ajan säännöllisesti perusliikkeitä, mutta sukelamme myös mm. kävelyiden, erilaisten askelkuvioiden, askelsarjojen sekä poseerauksien maailmaan. Alkeissa keskitytään tekemään runsaasti harjoitteita jotka parantavat kehonhallintaa ja koordinaatiota sekä vahvistavat erityisesti ryhdin ja itsensä kannattelun kannalta tärkeitä lihaksia, onhan kaunis ja hyvin kannateltu ryhti isossa roolissa tanssiessa! Alkeissa teemme helppoja askelsarjoja jotka sopivat kaikille tanssitaustaan katsomatta. Tunneille tulee pukeutua vaatteisiin joissa on hyvä olla ja liikkua. Voit käyttää tanssitossuja, tanssilenkkareita tai olla sukat jalassa, ihan mikä sinulle on parasta.

BURLESKITANSSI ALKEIS-JATKO: Kun burleskitanssin alkeet ovat hallussa, on aika siirtyä alkeis-jatkoon. Alkeis-jatkossa keskitymme enemmän koreografioiden tekemiseen ja kurssille siirtyminen vaatiikin että osaat jo perusliikkeet ja pystyt yhdistämään niitä erilaisiksi yhdistelmiksi ja kykenet omaksumaan koreografiaa. Tunneilla keskitytään myös ajoittain sekä kehonhuoltoon että lihaskuntoharjoitteluun ja kehonhallintaa sekä koordinaatiota parantaviin harjoitteisiin. Alkeis-jatkossa teemme myös enemmän floorworkia kuin alkeissa (alkeissa lähinnä tutustutaan muutamiin lattiatason liikkeisiin). Teemme samaa koreografiaa noin 4-6vk, riippuen biisin pituudesta sekä haastavuudesta. Alkeis-jatkossa opit myös kerrostamaan liikkeitä.

BURLESKITANSSI JATKO: Haastavin burleskitanssitunti. Jatkotasolle siirtyminen edellyttää jo pidempää harrastustaustaa, kykyä omaksua koreografioita reippaaseen tahtiin, kykyä kerrostaa liikkeitä (esim. kädet, lantio, jalat tai kädet, rintaranka, lantio jne). Ensimmäinen jatkotason kurssi starttaa tammikuussa 2021 mikäli tasolle löytyy tarpeeksi harrastajia. Olen ollut koko ajan ainut burleskitanssia säännöllisesti ohjaava henkilö Keski-Suomessa, joten jatkotasolle siirtyviä harrastajia löytyy lähinnä heistä jotka ovat aloittaneet ensimmäisten joukossa lajin harrastamisen Jyväskylässä. Burleskitanssitunnit ovat pyörineet Jyväskylässä kesästä 2018 alkaen eli kohta 2,5vuotta ja tunnit ovat saavuttaneet yllättävänkin suosion vaikka burleski mielletään usein aika underground lajiksi.

Dark Burlesque Dance: Kehittämäni tanssillinen burleskista inspiraation saava tunti, jossa nautimme raskaammasta musiikista. Tunti pohjaa hyvin paljon sensuelliin ja naiselliseen liikekieleen, burleskin perusliikkeisiin, erilaisiin poseerauksiin sekä dramaattisiin koreografioihin. Täällä jokaisen sisäinen gootti saa villiintyä ja löytää oman sensuellin tapansa nauttia raskaamman musiikin tahdissa tanssimisesta, tunnit eivät ole siis moshaus-tunteja joissa riehutaan päättömästi vaan tunneilla rakennetaan tanssillisia koreografioita sekä tehdään erillisia harjoituksia kohdistuen tiettyihin osa-alueisiin. Tasoltaan Dark Burlesque Dance on alkeis-jatkon ja jatkon välimaastossa ja taso määräytyy täysin ryhmän tason mukaan. Mukaan sensuellien synkistelijöiden viettelevään tanssiin voit tulla kun burleskitanssin alkeet ovat hallussa. Tervetuloa nauttimaan kanssamme hieman erilaisesta tanssielämyksestä!

BURLESKITUNNIT: Burleskitanssitunneilla keskitytään siis yhdistämään tanssilliset elementit osaksi burleskia, mutta mitä siellä burleskitunneilla sitten tehdään? Burleskitunneilla hyödynnämme myös burleskin perusliikkeitä sekä tanssillisia elementtejä mutta pääpaino ei ole tanssimisessa vaan itseilmaisussa burleskin keinoin. Teemme tunneilla erilaisia harjoituksia mm. kävelyihin, poseerauksiin, proseihin ja eri asusteisiin/vaatekappaleisiin liittyen. Koska oma taustani on tanssillinen ja työhistoriani liikunnan alalla niin tykkään käyttää mukana paljon fyysisiä harjoitteita joissa on elementtejä mm. sieltä tanssin maailmasta. Tunneille tullessa ei kuitenkaan tarvitse olla mitään tanssitaustaa. Burleskitunteja pyörii toistaiseksi kaksi tasoa: ALKEET sekä AVOIN TASO. Alkeissa aloitamme aivan alkeista ja tunneille voi tulla ilman aiempaa kokemusta burleskista. Kun burleski on jo tutumpaa ja esimerkiksi alkeet tai useita eri työpajoja on takana niin siitä seuraava taso on avoin taso, joka nimensä mukaan on avoin kaiken tasoisille ihan harrastajista esiintyjiin. Tunneilla tehtävät harjoitukset määräytyvät myös ryhmän toiveiden mukaan, eli jokainen kausi on juuri kyseisen ryhmän näköinen, ihanaa <3 Tervetuloa tutustumaan burleskin maailmaan turvallisessa ja lämpimässä ympäristössä ja rennossa ilmapiirissä!

Minä ohjaajana: Minulla on pitkä ohjaustausta liikunnan parista (kesällä 2021 tulee 10vuotta täyteen) ja sitä ennen omaan harrastustaustaani on kuulunut lapsesta saakka tanssi, ratsastusta harrastin aktiivisesti yli 15vuotta ja taustalta löytyy myös lajikokeiluja ties minkä liikuntalajien parista aina tankotanssista uintiin ja joogasta kuntosaliin. Viimeisen 9,5vuotta olen työllistänyt itseni ryhmäliikunnan ohjaamisen parissa ja noin 8vuoden ajan myös personal trainerin työn parissa. Olen viime vuosina jättänyt tietoisesti PT-hommat sivummalle (ohjaan lähinnä pienryhmiä, en juurikaan enää yksilöasiakkaita) ja panostanut enemmän ryhmien ohjaamiseen. Ryhmäliikunnan parissa ohjauskokemusta minulta löytyy tällaisien lajien parista: zumba, piloxing, lavis, muut tanssilliset tunnit, lihaskuntotunnit, askellustunnit, korkean sykkeen tunnit (esim. HIIT), kahvakuula, kehonhuolto sekä eri kohderyhmät kuten seniorit ja miehille suunnatut ryhmät. Tällä hetkellä ohjaan ryhmäliikuntaa ainoastaan Kuntomaailmassa Jyväskylässä, mutta aiemmin minut on voinut bongata ohjaajana mm. Peurungasta, monesta Jyväskyläläisestä kuntokeskuksesta, Jyväskylän liikuntapalveluilta, yliopistoliikunnalta sekä eri urheiluseuroilta. Toistaiseksi haluan siirtää työkenttäni enemmän burleskin pariin ja sen vuoksi ohjaan ryhmäliikuntaa enää noin 5-6h/vk (+ pt pienryhmät) entisen 12-20h sijaan.

Minulla on taustallani mm. Trainer4Youn Hyvinvointivalmentaja, Kuntosalivalmentaja ja Personal Trainer-koulutus, NLP Practitioner, Health Coach, Mental training, kymmeniä ryhmäliikuntakoulutuksia/workshopeja sekä mm. ravitsemukseen liittyviä koulutuksia. Haluan kehittää itseäni jatkuvasti ja pyrinkin lisäkouluttautumaan aktiivisesti.

Burleskin parissa taustaani kuuluu esiintyminen vuodesta 2015 alkaen (työkseni olen tehnyt tätä vuodesta 2017). Olen käynyt kymmeniä eri työpajoja sekä ottanut eri ohjaajilta yksityisohjauksia oman tekemiseni kehittämiseksi. Pyrin myös käymään paljon erilaisissa burleskitapahtumissa (sen mitä aikataulut antavat periksi) jotta pääse näkemään mahdollisimman laajasti erilaisia tapoja tehdä burleskia ja esiintyä. Käyn keskimäärin noin 8-10 työpajassa vuodessa hakemassa lisätietoa ja oppia itselleni. Minulle on tärkeää ottaa selvää millä spekseillä kukakin ohjaa ja näin varmistaa että saan laadukasta opetusta vastineeksi rahalleni. Haluan myös itse tarjota asiakkkailleni laadukasta palvelua, oli sitten kyseessä yksilöohjaus, viikkotunnit tai työpaja. Minulle asiakkaiden tyytyväisyys on aina tärkeää ja haluan tarjota heille parasta mahdollista osaamistani. En opeta koskaan asioita joita en itse osaa, vaan sellaisissa tapauksissa ohjaan sellaisen ohjaajan luokse jolla kyseinen osa-alue on paremmin hallussa. Kukaan meistä ei voi osata kaikkea mahdollista! Tunneillani vallitsee rento ja salliva ilmapiiri ja minulle on tärkeää noudattaa turvallisemman tilan periaatteita (googlaa mikäli termi ei ole tuttu!). Tuntini ovat turvallinen ympäristö haastaa itseään ja oppia uusia asioita, eikä mitään harjoituksia ole pakko tehdä jos se ei tunnu hyvältä. Vastaan myös mielelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja minuun saa aina olla yhteydessä spostilla rosetta.sweet@outlook.com tai esimerkiksi messengerin tai instagramin kautta. Mikään asia ei ole niin mitätön ettei sitä voisi kysyä eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan! 🙂

Tervetuloa nauttimaan burleskin riemusta!

Ps. Nyt covid19 tilanteen vuoksi minulle on äärimmäisen tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Löydät facebookissa Burlesque with Rosetta Sweet-ryhmästä kattavan informaation siitä miten koronatilanne on huomioitu opetuksessani. Käytän itse toistaiseksi kasvomaskia ja suosittelen sitä myös asiakkaille, etenkin Jyväskylän tilanteen ollessa hieman hankala. Tunneille otetaan rajattu määrä asiakkaita turvavälien säilyttämiseksi. Salilla on kaksi käsienpesupistettä saippuoineen ja kertakäyttökäsipyyhkeineen. Lisäksi käsidesiä löytyy useita purkkeja. Tuuletan salia joka tunnin välillä, jotta ilmanvaihto on riittävä ja sali pysyy samalla myös mukavan raikkaana. Ethän saavu tunneille sairaana, noudatetaan THL:n antamia ohjeita ja harrastetaan turvallisesti!